zondag 22 december 2013

50e Blog

Dit is mijn 50e blog. En dit blog gaat over Jo. Indirect was zij mede de aanleiding om te beginnen met een blog.
Jo is / was de moeder van mijn vriendin. In het begin van het jaar overleed zij 3 dagen voor haar 96e verjaardag. Jo handwerkte veel. Zij beheerste vele technieken en heeft ook nog les gegeven.
Jo is voor mij synoniem voor kantklossen, quilten en breien. 
Wanneer Jo bij haar dochter logeerde, zij woonde en het westen en wij in het oosten des lands, had zij meestal een brei- of quiltwerkje bij zich. Veel producten zag ik bij mijn vriendin terug.
Over kantklossen werd veel gesproken of samen gedaan. Ik heb samen met mijn vriendin verschillende weekenden bij Jo gelogeerd om bij haar thuis met een groep dames te kantklossen onder leiding van een docente. Dit was heel gezellig en heb er veel geleerd. We deelden garen, klosjes en patronenboeken
Tijdens deze weekenden zag ik de groeiende stapel quilts die Jo maakte. Natuurlijk liet mijn vriendin ook regelmatig iets van haar moeder zien. Jo maakte ook van alles voor de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Altijd bezig.

Jo had veel handwerkmaterialen, maar hoeveel dit was merkte ik pas toen ik veel kreeg na haar overlijden.
Boeken, garen, stoffen, mallen, etc., er was geen techniek of er was wel materiaal voor. Een deel van de zolder verbouwd, maar alles is nog niet weggeruimd. In november kreeg ik nog 2 dozen stofjes, een tas voeringstoffen en nog wat boeken en tijdschriften.Mijn deel van de zolder. De ladenkastjes zijn ook van Jo. Zitten vol met boeken, die ik wil houden of nog eens beter wil bekijken, stofjes en garen.Tussen de spullen vond ik ook lesmaterialen, techniek beschrijving. Nederlandse en Engelstalige boeken en tijdschriften, niet alleen over quilten en kantklossen.

In mijn 1e blog schreef ik over de hexagonnen die ik tussen de stoffen van Jo vond, in mijn 3e blog over het kussen wat ik er van gemaakt had. De afwerking is nu bijna af.
Het quilten kost nog wel moeite en ik moet mijn werkstuk nog wel strakker houden. Toch in een ring? Toch ben ik tevreden.


De 2 witte vakjes heb ik als een soort label gebruikt. In de ene de initialen van Jo, haar geboortejaar en het jaar van overlijden. In de andere mijn initialen het het jaar waarin het gemaakt is.


De spelden zitten er nog in, maar zo gaat het worden.

Even een detail van de rand. Het geheel is genaaid op een donker aubergine-rode stof, er komt een smal randje van de bonte roze stof van de tussenhexjes.

Zodra het helemaal klaar is en op de bank ligt, is het vast prachtig en een mooie herinnering aan Jo.

Fijne zondagavond.

Groetjes,
Dientje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten