woensdag 27 augustus 2014

Werk Handwerk

Ik werk als Activiteitentherapeut op de afdeling Geriatrie. Het doel van mijn werk is, tijdens de opname in het ziekenhuis, observeren cognitie, gedrag, oriëntatie, vaardigheden en zo nodig advies geven over dagbesteding. Mijn gegevens zijn een onderdeel van onderzoek en behandeling. Mijn observaties doe ik tijdens het ontbijt en activiteiten.

Vaak gebruik ik mijn eigen werkstukken en foto's tijdens de activiteit. Ik gebruik ze om iets te doen of te laten zien om tot een gesprek te komen.
Vorige week heb ik de volgende dingen meegenomen:
Mallen Fleurtje; hierbij gaat het om het begrijpen van de opdracht, uitvoeren handelingen en op lijn knippen. De deelnemers moesten papieren (kopie) mallen knippen. De activiteit ging niet door.
Inmiddels ben ik zelf al verder gegaan met knippen en moet nog 6 vellen knippen.

Het 2e wat ik meenam waren de Flowtjes. Hierbij was het een onderdeel van een gespreksthema. Een van de deelnemers heeft geholpen om volgende rijen aan te leggen. Inmiddels heb ik dit bijna aan elkaar genaaid.
Zij dacht dat een kleed van alleen blauwtjes erg mooi zou zijn. Idee voor de volgende? Haha.

Het 3e wat ik meenam was mijn haakwerk. Dit was naar aanleiding van het themagesprek.
Het resultaat was dat 1 heer de krant ging lezen en ons het belangrijke nieuws moest vertellen (observatiemoment), de dame, die me geholpen heeft met de Flows, ging breien en ik haakte nog een stukje.

Zulke actieve deelnemers heb ik niet altijd, bijna niet eigenlijk, maar het is heerlijk als zoiets gebeurd.

Fijne dag,


Dientje

4 opmerkingen:

 1. Leuk om over je werk te lezen! En het is zo belangrijk werk... Mijn vader zit in een verzorgingstehuis en het is goed als deze mensen van tijd tot tijd prikkels krijgen, anders gaan ze hard achteruit.
  Ik bewonder je enorm om je werk; wat een geduld moet je hebben ...!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke baan heb jij. Je kunt je hobby gewoon op je werk uitvoeren.
  Aan de andere kant natuurlijk ook heel dankbaar en mooi werk. Mensen verleiden tot wat meer actie en interactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn dat je je hobby kunt combineren met je werk!!
  En wat super als je dan activiteit waarneemt!!
  Op dit moment zegt het woord geriatrie me heel veel en moet ik meestal als ik het woord zie/lees of hoor even een traantje wegpinken.... wij maken nl een heel moeilijke tijd door binnen onze familie met dit woord...

  Ik wens je het aller en allerbeste toe in je werk!!! Zo fijn als je daar bevrediging in kunt vinden en mensen kunt prikkelen...
  Natuurlijk wens ik je op alle fronten het goede toe, maar dit vloog me uit de 'pen'...

  Groet,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi dat je je hobby op deze manier kunt gebruiken in je werk. Fijn als er dan zulke reacties op volgen. Succes met je werk.

  BeantwoordenVerwijderen