zondag 29 maart 2015

Workshop Appliqueren

Gisteren een workshop Appliqueren gevolgd bij Marijke van Atelier Hartendief in Almen.
We waren met 5 deelnemers. De tafel lag al snel vol met attributen.
Marijke gaf korte uitleg over de verschillende manieren van appliqueren en ging daarna dieper op de methode 'Dubbel Appliqueren' in omdat iedereen hiervoor kwam.
We konden kiezen uit het maken van een naaldenboekje
foto Atelier Hartendief

Of een miniquiltje: Libelle, Waterlelie of Kip
foto Atelier Hartendief

Of een ander werkstuk.

Ik heb gekozen voor een miniquiltje, de Waterlelie. De 2 witte motiefjes rechts op de foto zijn uitgeknipte patroondelen.

Er werd hard gewerkt.

Ik ben begonnen met het voorste deel van de bloemkelk, dat was eigenlijk niet zo'n goed idee. Ik had eerst het groene blad moet doen, dan had ik meer kunnen oefenen met de techniek. Voor het dubbel appliqueren naai je eerst een onderdeel uit dubbele stof. Tussen het klosje garen en de schaar ligt het voorste deel van de bloemkelk, die is al genaaid. Met het groene blad ben ik bezig,

Dan knip je het genaaide deel aan 1 kant in en keert het deel. Je rijgt het deel even plat.

Nu wordt het dubbele deel in de naad, alleen de onderkant, vastgenaaid op de achtergrond. Door deze manier van opnaaien komt het onderdeel wat los van de ondergrond te liggen. De kelk zit nog niet vast. Ik moet eerst het gespelde kelkdeel (in het zakje) naaien, keren, borduren en appliqueren. 

Daarna kan het voorste deel van de kelk vastgenaaid worden, alleen de onderkant. De bloem staat als het ware open. De foto is met opzet zo genomen om in de bloem te kijken.

De tijd vloog voorbij. De dames, die een naaldenboekje maakten, kregen hun werkstuk af. De kip en 2x waterlelie hadden meer naaiwerk en kwamen niet zover. Binnenkort ga ik mijn werkstuk verder afmaken.
Nog even snuffelen bij de stoffen en andere materialen. Ik had Marijke gevraagd om stof achteruit te leggen, Astor Manor van Tree Sisters voor Moda. Ik had een stukje gekregen en er een hexagon voor tussen mijn sterren van gemaakt. Ik wil hiervan nog meer hexagonnen maken.

Behalve deze stof heb ik nog wat andere stofjes gekocht, ook evt. voor hexagonnen tussen de sterren.

Om 18 uur was ik thuis. Een heerlijke middag gehad met leuke, gezellige dames.
Marijke bedankt. Tot over 3 weken bij de Trunkshow van Supergoof.

Fijne zondag,


Dientje

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verslag van de middag, het was erg gezellig!
  Tot de 18e !

  Groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi effect, dat dubbel appliceren. Ik had er nog nooit van gehoord, het ziet er schitterend uit. Gezellig zo'n middagje met gelijkgestemden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt voor een mooi patroon gekozen.
  Mooie nieuwe stofjes ook.

  BeantwoordenVerwijderen