dinsdag 25 juni 2024

Blemen, planten en de tuin

Zaterdag 15 juni kreeg ik rozen van de Bloemenbuurman. Rode rozen, daar kon ik wel wat mee of niet? Van het Oranjegedoe, versieringen, moest hij niks hebben. Oranje rozen, daar kon ik wel wat mee of niet? Roze, daar wist ik ook wel raad mee of niet? Andere roze rozen, die wilde ik toch ook wel of niet? Paar takjes gipskruid, die konden mooi als opvulling of niet? Daar ging ik naar huis met 7 bossen rozen, takjes gipskruid en instructies hoe ik ze moest behandelen. De buurman wilde er niets voor hebben want deze bloemen hebben volgens hem een week in de vrachtwagen gelegen en worden weggegooid. Dat is zonde, dus neemt buurman ze mee, zoveel als er in zijn auto kunnen. Als hij goed te pas is, sorteert hij alles en haalt het slechtste weg. Als hij niet goed te pas is, kunnen ze bij hem ook nog dagen in de auto liggen. Je weet dus nooit wat je krijgt.
De 2 bossen rode heb ik direct weggedaan, de bloemen vielen van de stelen en/of waren al verschimmeld. De 2 bossen Oranje waren redelijk goed, dus deze op de vaas gezet.

Ze hebben Oranje goed geholpen bij de 1e wedstrijd. Tegen Frankrijk lagen ze in de groene bak, in 1 nacht waren de bruin geworden. Voorteken? Voor de wedstrijd van vandaag leg ik maar een oranje shirt klaar.

De roze bos heb ik met gipskruid op een klein vaasje gezet. Deze hebben nog een week gestaan.

Mijn nicht stond op een camping in Holten en kwam op visite en voetbal kijken. Zij heeft een bos roze in een leeg pindakaaspotje meegenomen. Woensdag gingen ze weer naar huis en heeft ze de rozen in de container gedaan. Er stond niemand in de buurt om er een plezier mee te doen.

De laatste bos heb ik aan mijn vriendin gegeven. Deze hebben ook een week gestaan.

Vrijdag de 14e kwamen mijn zwager en schoonzus. Zwager en man gingen biljarten en zwager had bedacht dat wij wel konden gaan winkelen. Uhhh, een dag met veel regen voorspellingen! Daar hadden we weinig zin in. Wat dan? De Intratuin. Mijn Mandeville, zie hier, heeft het echt opgegeven na 4 jaar trouwe dienst.

Daarvoor is deze gekomen. Ik haalde het kaartje eruit en daar zat een slakje aan. Mijn schoonzus had rozemarijn meegenomen en ik had gelezen dat slakken niet van sterk geurend spul houden, dus paar takjes in de pot gestoken. Voor de zekerheid zondag toch wat slakkenkorrels gestrooid.

Mijn Salvia Hotlips heeft de winter niet overleefd, deze ook gekocht. Eerst maar in een pot op terras, met korrels, totdat het veilig is in de tuin. 

Hij ziet er nu niet overweldigend uit, maar hopelijk trekt het bij.

En dan natuurlijk een schaal Portulaca.

Zonnetje komt door en bloemetjes gaan open.

Op moment zijn er veel open plekken in de tuin, maar ik wacht met nieuwe planten tot slakkenplaag minder is. De geraniums doen het goed.

De roosjes gaan ook lekker.

Vanaf het terras ziet het er mooi uit. De vlinderstruiken komen in bloei, net niet op de foto. Achter in de tuin de Verbena's. Ik zit te genieten met tjilpende vogels op de achtergrond.

Groet,


Dientje

vrijdag 14 juni 2024

Recept van de maand #10

Eigenlijk had ik geen inspiratie voor deze maand. Zondag dacht ik: ik maak maar een foto van wat we vandaag eten, Asperges, de laatste of een na laatste keer.
Traditioneel. Plakjes ham grof gesneden, gekookt eitje, gesmolten boter en krieltje. Toen ik de foto maakte stonden de krieltjes en boter al op tafel. Heerlijk. De ham die wat apart boven op het bord ligt, is voor Dientje, 😋

Toen kreeg ik maandag een foto van mijn nicht, zij aten Veldertjes met uien en spekjes. Daar wist ik dus wel een variant op met spullen die ik in huis had.
Bonenmix met Peperonata.
1 Zak bonenmix van HAK
2 rode paprika's
4 uien, ik had rode uien die op moesten.
125 gr. spekjes (ik had niet meer, maar was ook niet nodig)
olie of boter

Uien schillen, halveren en in plakjes. Paprika schoonmaken en in reepjes, ik had de reepjes ook gehalveerd. Bonenmix afspoelen en laten uitlekken.
Uien glazig bakken, in andere pan de spekjes uitbakken.

Paprika bij de uien, peper erbij. Ik deed er ook mediterrane kruiden bij, vond ik er wel bij passen. Dit alles een half uur op laag vuur zacht laten worden.

De uitgelekte bonen warm laten worden. apart serveren of er doorheen.

Jammie.

Wanneer je de onderste foto vergroot, zie je dat er ook champignons door het uien-paprikamengel zitten. Deze moesten ook op.
Deze keer aten we er een snee brood bij. En natuurlijk, voor ons dan, een schaaltje sla.

We hebben heerlijk gegeten.

Groet,

Dientje

maandag 10 juni 2024

Allemaal breiwerk

De laatste weken regelmatig last gehad van mijn ogen en hoofdpijn. Dan kan ik niet zo goed met de lapjes werken, te priegelig, of lezen. Breien gaat dan nog het beste. Ik wissel wat ingewikkelde patronen af met gemakkelijke.
In mijn blog van 8 april schreef ik over de Single Sockalong. Ik was toen begonnen met Clevery Practical Sock van Paperdaisy. Deze sok is inmiddels klaar, het is een leuk patroon om te breien met veel foefjes. Ik vond het moeilijk om de meerdering voor de hak te bepalen. Deze begint op de bovenvoet vlakbij de knik. De voet van de sok is eigenlijk iets te lang. Ik ga nog nadenken of ik hem ga uithalen. De 2e moet ik nog breien.





Het 2e patroon wat ik had gekocht voor de Single Sockalong was Castle in the Sky, ook van Paperdaisy.

Ook in dit patroon zitten foefjes. De wol, van Wolhobby, laat het motief niet zo goed zien. Het breien van het beenmotief was wel vermoeiend voor mijn handen, ik doe daarom maar 2x de boogjes. Ook van deze set heb ik 1 sok klaar.









Met 1 van de luxe sokkenwolletjes, met Silk, uit mijn vorige blog heb ik al een Sarnico sneakersock gemaakt. Nr. 2 net opgezet.



En als ik dan gemakkelijk wil breien, zonder na te denken, pak ik de Cumulus Tee van Petitknit. Ik heb de bovenkant en de mouwen klaar. Nog ong. 15 cm breien. Ik gebruik Holst Coast garen, kleur Olive. 
foto Petiteknit

Passessie.

Mouw 1 bijna klaar.

Klaar.

Afgewerkt met I-Cord

Wordt vervolgd.

Groet,


Dientje